NEGARA DUNIA KE TIGA

Posted: August 8, 2010 in Bicara Dunia

Sewaktu mendengar istilah dunia ke 3, semestinya kita akan terfikir bermacam-macam takrifan mahupun andaian dalam menghuraikan istilah tersebut. Mungkingkah Negara tersebut memduduki ranking ke tiga di dalam carta dunia dan di dalam proses untuk mencapai ranking ke dua dan pertama pada masa akan datang?. Ataupun sebagai gelaran Top Ten negara terkini dunia ?. Jikalaulah itu tafsirannyan beruntung dan bertuahlah negara-negara tersebut kerana memiliki status tersebut. Semestinya Negara tersebut mewah dan maju dengan inrfstuktur yang canggih sesusai dengan kehendak Negara dunia maju.

Namun, sebaik saja penelitian yang dijalankan. Istilah NEGARA DUNIA KE TIGA tidak seindah pentafsiran yang dibicarakan seperti di atas. Hakikatnya, Dunia Ke Tiga lebih menjurus  kepada pentafsiran lebih kepada penindasan, ketidak adilan, penafian sumber pendapatan, kebuluran dan persenggetaan. Kenapa penulis berkata sedemikian… ada suatu yang istimewa di sebalik istilah tersebut yang perlu kita kongsi bersama.

BLOK-BLOK DUNIA

Istilah –istilah yang sengaja direka cipta ini tercetus selepas tamatnya paska Perang Dunia Ke Dua antara Perikatan Kuasa Tengah dengan Pakatan Bertiga. Selepas jatuhnya negara-negara tersebut, muncul kuasa besar yang baru iaitu Amerika Syarikat  dan Kesatuan Soviet sebagai pesaingnya. Adikuasa tersebut bersaing untuk memajukan dan membangunkan prasarana dunia selepas lumpuh akibat Perang Dunia Ke Dua yang dasyat. Malah,  mereka juga telah bergabung untuk menundukkan Empayar Jerman-Nazi yang juga mempunyai pengaruh kuat pada masa itu. Dengan kejatuhan Nazi, menjadikan mereka benar-benar berkuasa. Namun, sifat manusia yang gilakan kuasa..mana mungkin boleh wujud dua kepala yang berkuasa memerintah satu dunia.

Berlaku ketidak sefahaman antara mereka tentang cara dan kaedah membangunkan dunia sehingga tercetusnya Perang Dingin. Malahan istilah Perang Dingin sengaja direka dicipta oleh Bernard Baruch dan Walter Lippman pada tahun 1947 untuk menggambarkan situasi getir yang berlaku antara adikuasa tersebut. Persaingan tersebut terjadi dalam pelbagai bidang termasuklah, perlumbaan pembinaan senjata nuklear, industri, pembangunan dan sebagainya. Akhirnya Perang Dingin berakhir pada tahun 1980-an setelah  pemimpin Kesatuan Soviet iaitu Mikhail Gorbachev meluncurkan program reformasi yang telah dilaksanakan sebelum ini. Secara kongsisten Kesatuan Soviet hilang kuasa di Eropah Timur dan dibubarkan pada tahun 1991. Maka muncullah satu kuasa besar yang menggelarkan dirinya “POLIS DUNIA” yang kemudiannya membahagikan dunia ini kepada blok-blok yang tertentu.

NEGARA DUNIA PERTAMA, KE DUA dan KE TIGA

Secara mudahnya, pentafsiran Negara Dunia Pertama adalah negara maju yang ditadbir dan dinaungi oleh AS sendiri. Kehidupan Negara mewah yang mengatasi Negara-negara lain. Menjadikan mereka Negara-negara yang memduduki carta teratas. Manakala definisi Negara Dunia Ke Dua pula, merupakan Negara-negara yang pernah dijajah oleh kuasa besar dan kemudiannya dalam tempoh tertentu diberikan kemerdekaan dengan syarat-syarat yang tertentu. Contoh yang mudah ialah Negara Malaysia sendiri. Justeru itu, Negara-negara lain yang tidak termasuk dalam dua kategori ini dianggap Negara Dunia Ke Tiga. Ianya diklasifikan sebagai Negara yang tidak mempunyai sebarang industri yang tetap dan mempunyai pendapatan perkapita yang rendah.

Secara puratanya Negara Dunia Ke Tiga merupakan bilangan Negara yang terbanyak di dunia berbanding dengan Negara dunia yang lain. Tujuan pembahagian blok-blok dunia ini adalah untuk membezakan negara kaya yang meliputi negara penjajah dan negara miskin yang meliputi negara yang di takluk. Proses penaklukan juga adalah untuk mengekalkan status “quo” disamping untuk memperluaskan kuasa dan mencari kekayaan dari luar untuk negara mereka.

NEGARA ISLAM : NEGARA DUNIA KETIGA

Dalam tidak sedar, rata-rata Negara yang ditakluk ataupun Negara Dunia Ke Tiga adalah negara masyarakat Islam. Contohnya Chechnya. Sebut sahaja Chechnya siapa tidak kenal. Kisah-kisah perjuangan mereka banyak dipotretkan dalam cakera padat yang dijual Malaysia. Malahan, penulis sewaktu di Syria belajar di satu kelas yang sama dengan anak-anak muda Chechnya dan juga dari negara-negara lain. Mereka berhijrh ke Syria untuk menggali sebanyak mungkin Ilmu untuk disemaikan di Negara mereka.  Kancah perjuangan Chechnya sudah berlarutan hampir 400 tahun lamanya. Negara Chechnya merupakan Negara yang kaya dengan minyak dan gas asli. Sehinggakan sewaktu perang dingin komunis Russia mendapatkan sumber minyak sepenuhnya dari wilayah ini. Menyedari kepentingan dan kerungsingan jikalau wilayah Islam ini bangun untuk mentadbir dunia, maka penindasan dilakukan dan kekejaman dilaksanakan sehingga di saat ini.

Kashmir, negara yang ditubuhkan oleh masyarakat Islam India juga mengalami nasib yang sama. Hampir saban hari kes pengeboman disiarkan di kaca mata televisyen. Kashmir yang wujud pada hari ini terus hidup di bawah penindasan India. Mereka tidak membenarkan Kashmir mencapai objektifnya menjadi sebuah Negara Islam. Sumber kaya yang dianugerahkan kepada Kashmir iaitu emas, batu zamrud dan delima disamping kedudukannya yang strategik di pergunungan mampu untuk mengawal keadaan persekitaran, mengundang bimbang kepada musuh-musuh Islam jikalau akan muncul sebuah Negara Islam di Benua Asia. Maka Kashmir dan Chechnya mendapat “layanan” seperti yang telah kita maklum.

Kashmir dan Chechnya telah dikategerikan dalam blok Dunia Ke Tiga. Kisah suka dukanya penulis telah huraikan serba sedikit mengikut pembacaan penulis. Walhal banyak lagi Negara Islam yang boleh diketengahkan dan dibincangkan seperti Palestin, Afghanistan, Sudan, Algeria, Bosnia , Kosovo dan lain-lain. Namun penulis tinggalkan huraian tersebut kepada para pembaca untuk huraikan sendiri, kerana penulis yakin pembaca yang membaca artikel ini mempunyai imput yang lebih jika hendak dibandingkan dengan penulis. Cuma, sebagai renungan, Allah kurniakan kepada negara masyarakat Islam pelbagai keistimewaan yang mana jika digunakan dengan betul, pastinya mampu untuk bangun menjadi satu empayar Islam yang hebat dan adil untuk menaungi bumi Allah dengan aman. Namun, penafian hak tidak sepatutnya menjadikan mereka terus berada di NEGARA DUNIA KE TIGA. Itulah hakikatnya…

Artikel ini pernah disiarkan di Majalah ITQAN edisi 35 ( majalah Persatuan Pelajar Malaysia Syria ) dan telah diolah oleh penulis untuk disiarkan untuk perkongsian umum.

Sumber rujukan :-  http://www.harunyahya.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s